kembuhung. Makanan bangai,
nasi dingin petang kemahi dicampur ikan, biasenye ame udem mbubus pauk,
atau udem ngagha dibatang ahi sise manggang, mais ikan bedaun pisang,
biasenye ame hule banyak juge nining dikale ade sise ye kecik kecik,
titu digulai dimak, dipanggang besaklah sepitan nye tinggal ikane, luk
ikan sepat bute, ikan piqhik , ikan mujair lebok, nak dinjuka nga
tetangge maluan nginjuk ikan lebok, di uculka agi kemalian , makenye
alternatif dibuat kembuhung makanan khas bada kite, busuk masak anye kandek pelemak makan.
Proses pembuatannye gampang menaqh,
nasi petang kemahi dicampur nga ikan ye la dipeqhuti dibasuh bersih,
dinjuk garam , diundak ka masuka ke dalam geluk, diaduk kudai ukurane
kire kire ame ikan sekilu berarti nasi nye sekilu setengah mangke lemak
juge ame agak banyak ikane , selanjute geluk ditukup mangke dide
langawan, seminggu agi mpai karo ka , aroma nye la maknyuss , cukup
kandek parfum begarehan mbau Bulgari Black ye rege tenga due juta lapan ratus tuh seragi bae
Nah mangke lemak makane setue tadi
ditumis atau dipaiska bedaun pisang, ame makan mata kemalian kate nining
dikale ( kecuali pembace makse nian, penulis dide betanggung jawab ame
pembace behuba ulas jadi ganteng, ye karok jadi alap hehe ) dicampur nga
sehai, daun salam, nga kekanceane, pembace la terti ame jeme dusun, ame
dek terti kina boleh kursus ke redaksi besemah.com.
Setelah masak kembuhung siap dihidangkan
dan siap disantap, mangke lemak dikancei hebusan kisik, hebusan tahuk
bekayu nga ulap kabau atau jehing mude dimakan nga nasi angat padi empai
pule, asenye mentue liwat lagi dide kinaan ame dang nengkulung makan kembuhung beulam kabau .
ade pule jeme dindak makane, soale isandi mbau nga rupe la dek tau dibayangkah
Udeh, acit kudai penulis nak ngajar
kudai sambil nunggu abis jam la nak dhuhur pule, dimak ame diprotes li
mahasiswi alap alap besak tebal, mane lapahq mane kere’ sahini sambil
mbayangka kembuhung masak’an nduk laju neguk liuw .
Redaksi Besemah.com
Tidak ada komentar:
Posting Komentar